środa, 21 grudnia 2016

Pękł mu przełyk, bo… zjadł paprykę chili

Mężczyzna zjadł papryczkę chili z jej najostrzejszej odmiany – Naga Jolokia. Jest ona kilkunastokrotnie ostrzejsza od znanej papryczki Jalepeno. Papryczką, którą zjadł, byłą dodana do ekstremalnie ostrego burgera, którego mężczyzna miał zjeść podczas konkursu.



Podczas jedzenia konkursowicz zaczął nagle gwałtownie wymiotować i został przewieziony na ostry dyżur. Tam okazało się, że jego przełyk jest pęknięty a zawartość żołądka może się swobodnie przedostawać do płuc.
Przełyk miał pęknięcie liczące prawie trzy centymetry. Po zaszyciu pęknięcia i spędzenia ponad czternastu dni w szpitalu mężczyzna finalnie wrócił do zdrowia.

Czemu właściwie przełyk pękł?
Stało się tak nie dlatego, że papryczka go przepaliła. Kapsaicyna odpowiedzialna za uczucie ostrości w paprykach nie ma żadnych właściwości żrących. Wywołuje po prostu uczucie bólu i pieczenia, które przełożyło się na wymioty. A podczas ostrych wymiotów, może dojść właśnie do pęknięcia przełyku, jeśli ten się dostatecznie nie rozkurczy.

Fot. pixabay

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz